Hans Petter Blad
Den første setningen, det første avsnittet. Kanskje de viktigste linjene i ei bok. Men hvorfor ble det akkurat slik?

Boka: «I Skyggen av små menn midt på dagen»

Forfatter: Hans Petter Blad Begynnelsen: «Jeg lyttet til disse gamle, fascistiske husmødrenes høylytte prat helt uten å protestere, sikkert et par timer, minst. Jeg gjorde ikke annet enn troskyldig å late som om jeg leste avisen, først, så en pocketbok, uten én eneste gang å heve stemmen i protest, langt derifra, jeg smilte høflig hvis jeg møtte blikkene deres, smilte og nikket, og på den måten ga jeg nok umiddelbart inntrykk av å være enig i hvert ord de sa, noe jeg naturligvis ikke var, for all del, snarere motsatt.»

Begrunnelsen: Det er mange ting man gjerne skulle ha fått til med en begynnelse. Jeg vet ikke om jeg har klart det, men jeg vet godt hva jeg liker ved andre forfattere. En bra begynnelse, slik jeg ser det, gir deg følelsen av at du allerede har lest en stund, du er midt oppi noe, du kjenner personene som snakker og vet hva de sliter med eller drømmer om, og hva de lengter etter. Hva jeg selv tenkte, da jeg satt og skrev begynnelsen, har jeg ingen klar erinding om. Jeg tror nok det var slik, at jeg skrev noen setninger, og tenkte at dette var ikke dumt, i forhold til slutten. Den hadde jeg allerede bestemt meg for, lenge før jeg tenkte på begynnelsen

Dagbladet 2002

Hans Petter Blad (født 1962) er en norsk forfatter, dramatiker og regissør.

Han debuterte som forfatter i 2002 med romanen I skyggen av små menn midt på dagen. Boka ble utgitt som hovedbok i Cappelens bokklubb, noe som er sjeldent for debutanter. I 2005 kom romanen De nysgjerrige, som av forlaget blir omtalt som den ultimate studentromanen. Som dramatiker er nok Blad best kjent for teaterstykkene Små Menn, Tell til hundre og Eksorsistene.

Sammen med Erik Poppe har han også skrevet manus til filmen Schpaa fra 1999. Blad skrev også manuset, sammen med regissør Hans Petter Moland til filmen Gymnaslærer Pedersen etter Dag Solstads bok.

Blad har laget filmer som I siste åndedrag (film) og Hodiak fra 1994 som handler om Hilmar Hodiak som etter åtte år i utlendighet kommer hjem for å spore opp kvinnen og barnet han forlot i Norge. Vi på Volapük viste filmen allerede i 1994 på vår andre høstfestival.

blad

Roman 2009 " Det oseanske "

"Ofte, mens jeg ventet på Sergio, ble jeg rammet av panikk, dårlig samvittighet, til og med skam, når jeg kom til å tenke på at jeg faktisk ikke kunne huske hvor jeg var da Augusto Pinochet foretok sitt forfatningsstridige kupp. Hvor var jeg, kunne jeg spørre meg selv, rødmende, før det slo meg, etter rask hoderegning, at jeg ikke var mer enn elleve år gammel og derved ikke i noen forstand kunne lastes for at begivenheten hadde gått meg hus forbi."

" Det oseaniske " er en skildring av den chilenske eksilpoeten Sergio Redondos biografiske skjebne i Oslo, fra midten av 70-tallet, ført i pennen av den norske forfatteren Lukas Hørslev.

 

Et lite intervju med Blad i Dramatikeren på nett les her

Nrks side om Blad finner du her.

Nrks P2 akademiet med Blad som snakker om Stendal syndromet

Høstens bok i 2005 ble De nysgjerrige kaldt i Dagbladet om det kan du lese her

Aftenpostens side om Blad ser du her