Sada Tangara


dikt



 

 
 

Sada Tangara er født den 30. desember 1982 i Bamako , millionby og hovedstad i den afrikanske staten Mali. Sada er den nest eldste blant fire brødre og en yngre søster. Faren, husmekler og forretningsmann, døde veldig tidlig. Moren ble eneforsørger, og skaffet penger til familien med kjøp og videresalg av klær og tekstilprodukter. En onkel tok etter hvert over ansvaret for hele familien.

Men Sada trivdes ikke noe særlig i den nye familiesammenhengen. Som 14-åring dro han derfor alene til Dakar, hovedstaden i Senegal, for å prøve lykken. Her skulle alt være så mye bedre, hadde han fått høre. I denne storbyen, med sine én millioner innbyggere, tok Sada seg strøjobber som guide og annet forefallende arbeid. Han levde på gata i tre-fire måneder før han ble plukket opp av representanter fra Mon-keneen-ki.


Sada Tangara, foto: Magnar Fjørtoft

Det var denne organisasjonen som hjalp ham med å flykte. Reisen gikk først til Paris, og herfra ble han sendt til Norge. Etter det obligatoriske møtet med utlendingsmyndighetene ble han sendt til Nordmøre , nærmere bestemt Tingvoll . Han kom til bygda den 2. juli 2006, og han var en periode en blant over hundre beboere ved stedets asylmottak. Nå bor han i Oslo – og arbeider som renholder.

Her fortsetter han sitt virke som fotograf, med stillbildekamera og videokamera. Mitt ønske er å fortsette arbeidet med å dokumentere de nedrige levekårene for gatebarn ulike steder i verden. Jeg håper på å kunne produsere en film sammen med en kollega fra Spania, eller andre. Målet er dokumentasjon. Realisme! Men vi må nok finne andre steder for opptakene enn Dakar, for der er jeg utestengt, sier han med et skjevt smil.

- Situasjonen til disse barna gjør meg vondt! Jeg har en drøm om at det en dag skal være slutt på at barn må leve på gata, overlatt til seg selv. Nå arbeider han med tekster til bildene, for å gi publikum bedre muligheter til å forstå bildene, og han skriver også på et manuskript til filmprosjektet som han ønsker å realisere.

Fotografiene hans er utstilt en rekke steder i verden, blant annet i New York, Paris og Tyskland . Over alt møter han den samme oppmerksomheten: sterke bilder som gjenspeiler realisme. Bildene forteller også om en samfunnsengasjert fotograf med sterk sosial samvittighet. I tillegg til bildene av gatebarna har han også en serie bilder fra Mali, med harmoniske og vakre skildringer av det dagligdagse folkelivet. Som fotograf er han uomtvistelig dyktig og meget interessant.

På Volapük vil han lese egne dikt

En webside hvor du kan lese mere om Tangara. og se noen av hans fotos.

Enda en side om Tangara kan du se her.