Morten Jørgensen
leser egen tekst


 

 
 

Volapük har invitert forfatteren Morten Jørgensen til å lese sin litterært pregede artikkel " Norske Forfattere hisser til Krig" trykket i Morgenbladet nylig, vi vil gjerne få høre Jørgensens mening og betrakninger på norges største litterære scene.

Her er en liten smakebit av artikelen:

Norske forfattere hisser til krig
Skuffet: I forrige uke kritiserte ti norske forfattere Jens Stoltenberg for å ha sviktet ytringsfriheten. Forfatter Morten Jørgensen mener karikaturstriden handler om religiøs diskriminering og maktarroganse. På bildet ser vi sjeik Muhammed Sayed Tantawi, ifølge Jørgensen muslimenes Kofi Annan. Foto: Cris Bouroncle/AFP

Bør fotballsupportere få lovfestet rett til å ytre seg ved å hive bananer ut på banen når John Carew spiller?

Ti norske forfattere hevdet i VG 7. februar at statminister Stoltenberg "sviktet ytringsfriheten" fordi han hadde beklaget at det høyreekstremistiske Magazinet trykket karikaturene av Profeten Muhammed. I neste omgang ville jøder, homofile, kvinner (!) med flere bli rammet, hevdet de ti. Karikatursaken har imidlertid fint lite med ytringsfrihet å gjøre. Eller kan vi utgå fra at de ti mener at det i ytringsfrihetens navn er kurant å sette "jødenese" på Jo Benkow, skrive "AIDS" i pannen på gutta fra Homsepatruljen og tegne Nelson Mandela med en kannibalknokkel i håret?
Empati vil si å leve seg inn i Den andres følelser. Under lørdagens muslimske demonstrasjon sa en av talerne at demonstrantene "er mer glad i" Profeten enn de er i seg selv. Ville John Carew blitt noe blidere hvis det var hans mor man kastet bananene til?


Morten Jørgensen

Morten Jørgensen, født 1954 debuterte med diktsamlingen Skyggebrev fra Bungalow 33 på Gyldendal i 1984. I 1987 kom Sennepslegionen på Ex Libris Forlag. Boka ble en umiddelbar suksess og ble utropt til "Den store norske rock'n'roll-romanen". Oppfølgeren Kongen av København kom i 1997.
Kongen av København 1997

Elleve år er gått siden Sennepslegionen ble oppløst. Oppmuntret av suksessen til samleplaten "Alex, Animal, Brian II og King", som har solgt langt over 100 000 eksemplarer, reiser Sennepslegionens frontfigur King til København for å skrive låter til sitt sjuende soloalbum: Tiden er moden for å overgå samtlige av Sennepslegionens gamle plater. Fra sitt hotellrom i Istedgate i Københavns hore- og pornostrøk skal King finne tilbake til den ville, musikalske gleden som preget Sennepslegionen, men som mange har ment at soloplatene hans har manglet ...
Kongen av København er en ganske annerledes roman enn Sennepslegionen, ikke minst fordi den stiller første bind i et nokså underlig lys. For det er ikke TT, men Morten Jørgensen selv som forteller denne historien.
Bank 1998

En avdelingssjef og en saksbehandler i en bank sier nei til en søknad om å få utsatt nedbetalingen av et lån. Mannen som ber om utsettelsen er nemlig nettopp sluppet ut av fengsel, og de to bankfunksjonærene føler seg ikke sikre på at han vil klare å oppfylle sine forpliktelser i forhold til banken. Hadde de visst hva avslaget ville føre til, ville de kanskje ha tenkt seg om to ganger. Morten Jørgensens tredje roman handler om hvordan alminnelige mennesker opplever og rammes av den økte volden i samfunnet.

Utgivelser på Cappelen:

* Sennepslegionen (1997)
* Kongen av København (1997)
* Bank (1998)


 
Morten Jørgensen

Dagbladets side om Morten Jørgensen