Dokumentasjonswebside om Eystein Eggen, Gutten fra Gimle.


Bakgrunnen for at dikterhøvdingen, statsstipendiaten og NS-barnet Eystein Eggen har vært forfulgtav bl.a innkjøpskomiteen i Norsk Kulturråd med nullinger av Eggens uvanlig kritikerroste bøkerog for at Eystein Eggen i 2003 ble utnevnt av Stortinget og regjeringen til statsstipendiat som symbol for en hel generasjon.



Oppdatert 03.10.07

 For å bla seg gjennom sidene i denne dokumentasjon klikk nederst på hver side for den neste osv

Scroll ned dette er en lang side

 
 

Postkort fra studentforeningen Vandalia i Heidelberg. For Eystein Eggens billedreportasje om "Vergangenheitsbewältigung" i studenforeningen "Albion" i Wien, se side 61 (lenke)

Den mest karismatiske studentleder i Norge i etterkrigstiden: AKP's Finn Sjue. I bakgrunnen fagbevegelsens LO-hus. AKP ville overta det huset. Derfor sjølproletariserte partiets beste folk, de mest offervillige studentene, seg og ble industriarbeidere.

Helsides artikkel av og om Eystein Eggen den yngre i AKP-avisen "Klassekampen" 18.10. 1978, i anledning av spesialnummer om studentpolitikken på Norges landbrukshøgskole. "Du har gjort en kjempejobb!" sa Sjue dengang til Eggen, seks år før det beklageligvis skar seg. Eystein Eggen var svak for Sjues bondespeidersjarme og kalte ham "kjekkest i Noreg".

AKP's nestleder Finn Sjue svarer Eystein Eggen i "Adresseavisen" 4.10.1984. Debatten om Afghanistanhjelpen gjaldt partiet AKP's fremtid. Partiet var ni år før blitt stiftet med blod, svette og tårer. Eystein husker en plakat som feiret stiftelsen. "Leve AKP!" var det malt. Stjerner og kometer lyste opp på gråpapiret. Partiets videre samfunnsvokster stod i fare. Isolasjonen truet. Grunnet en mann, SUF's første propagandaleder på Blindern, Eystein Eggen, som senere skaffet "Raud Front" dets første flertall i Studentsamfunnet på Norges landbrukshøgskole.

Klassekampens førsteside 24. september 1984.

Eystein Eggen svarer Finn Sjue i Adresseavisen 11.10.1984. Alle afghanistankomiteer i landet var dominert av AKP(ml). Bortsett fra på Ås. Der var komiteen dominert av Eystein Eggen. Prost Hans Christian Mamen var formann. Men på Ås var han ingen marionett som ellers. Selv om Eystein Eggen traff mange uavhengige ellers. Som sin navnebror oberst Eystein Fjærli. Obersten skrev også en bok om Skottlandsbrigaden. Nå var han pensjonist og nattevakt. Da Eystein hadde fortalt ham om åsmiljøet, mælte Fjærli: "Jeg tror jeg kommer over til dere ,jeg".

Hoveddebatten gikk i Adresseavisen. Avisen opplevde seg som lurt av ml og ga grønt lys for Eystein Eggen og Arild Haglund, som startet den rene artikkelfabrikk. AKP greide ikke å holde hegemoniet. Sjue ringte til EE og avtalte møte for å hindre splittelse. Eystein svarte at når AKP hold seg med en slik suppegjeng som Arnljot Eggen og andre terrorister i Forfatterforeningen, kunne ml bare ha det så godt.

AKP hadde brukt de innsamlede midler til våpen og gitt beng i bokføringen. Derfor ble Pål Hougen politianmeldt som lynavleder etter vedtak i AKP's sentralkomite. (lenke til side 50). Dette bekreftet Sjue, som selv var til stede, overfor Eystein. Både Sjue og Sigurd Allern fant anmeldelsen helt borti natta. Hougen ville bukket under, hadde det ikke vært for Eystein Eggen. Andre får vurdere om ikke bok-AKP's glans kostet partiet mer enn det smakte.

Da "Gutten fra Gimle" utkom ni år etter debatten i Adresseavisen, stoppet Finn Sjue Eystein Eggen på gata. Sjue sa til Eggen: "Gratulerer! Jeg har lest din bok "Gutten fra Gimle"! En fantastisk bok! Du må love meg at du skriver mer!" Det var andre boller enn Arnljot Eggens hatefulle knivsmil. Bok-AKP hadde ikke oppfattet debattens politiske alvor. De levde på litterær småborgerboks og trodde at klassekamp var et middel til å gjøre dem selv udødelige.

AKP's bokregime var tuftet på undertrykkingen av Forfatterforeningen tallrike NS-barn, samt et par eldre NS-medlemmer. Kun to bok-ml har som høvdingen Sjue stoppet Eystein på gata og sagt: Onkel Arnljots hets er for infam: Espen Haavardsholm og Dag Solstad. En eneste forfatter har på årsmøte tatt opp forfølgelsen av EE: Sidsel Lange-Nielsen. Hun var i en mannsalder den eneste reelle motkraft mot ml-hegemoniet. Om forfølgelsen av EE behandlet i Stortinget, se side 70 og 71 (lenker ).

Eystein Eggen i Bjørnstjerne Bjørnsons arbeidesværelse på gården Aulestad i 1991.

Sørli, Unni Friis Skogstads og Eystein Eggens hjem.

Aulestad. Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons hjem. Gården var under krigen eid av deres sønn bondepartistortingsmann Erling Bjørnson (1868-1959), nå i
NS. Eystein Eggens mor samarbeidet tett med hans datter Aslaug, som fortalt i boken "Gutten fra Gimle". Erling Bjørnson var i 1944 taler på olsokstevnet
i Tolga. "Hvis min far hadde stått der jeg står idag, ville også også han vært nasjonalsosialist", erklærte EB fra "bjørnsontrappoen" på Sætersgaard
(lenke til side 44).

Forfatteren og politikeren Bjørnstjerne Bjørnson slik han hang på sørlige stuevegg i landhandler Eggens hus i Ålen i Sør-Trøndelag (bilde nederst). "Hill deg, manndommens brede kjempe!" som landhandleren så ofte skrev om Bjørnsjerne. Under bildet var de "djupe skinnstolene" som landhandlerens sønn Einar Eggen skrev om etter krigen. Der satt gamle Eggen sammen med sine stamkunder hovsfolket og heiet på Hitler ( lenke til side 70). Einar var eggenbrødrenes største talent, og den eneste som skrev sannheten.

Norsk NS-plakat til minne om 25-årsdagen for stiftelsen av NSDAP og 20-årsdagen for Adolf Hitlers kuppforsøk i München. Hang på veggen i Ålen
posthus.

Dikt på førstesiden av NS' talerør i bygda, avisen "Arbeidets rett" 7.2.1944. Diktet er skrevet av landhadler Eggens yngste sønn, Einar Eggen, i anledning av NS-regimets offisielle feiring av nylig avdøde maler Edvard Munch.

Førstesiden av avisen "Arbeidets rett" fjorten måneder senere, april 1945.

Det var godt for forfatteren Arnljot Eggen å kunne skyve ungdommen foran sin ungdoms helter. I spissen for Det treje rikes koryfeer marsjerer Tor Petter
Hadland, dattersønn og skilsmissebarn av Nasjonal Samlings telegrafdirektør Hadland. "Når vi tyskerunger har møte, tør ikke de av oss som er NS-barn
fortelle det," fortalte Hadland juniors halvsøster til Eystein Eggen. Det kan man forstå når man ser tegningen i "Klassekampen" 21.10.1978. Først løp
NS-barna i Norsk Front og etter dem NS-barna i AKP, bemerket en kyndig observatør. Og aller fremst løp en femtiåring ved navn Arnljot Eggen.

side 96 side 98