En hjemmeside
på Volapüknett.

 

 

Eystein Eggen

forfatter



 
 

 


Eystein Eggen

 

Eystein Eggen f. 44 i Oslo. Debuterte med boken " Gutten fra Gimle " i 1993. Boken vakte volsom oppsikt, fikk førti glitrende anmeldelser. " En ærlig, vekkende og verdifull bok som angår alle " skrev Aftenposten, " En glimrende stilist og en modig forteller, " het det i NRK. Boken er til dags dato den eneste autobiografiske skildring av oppveksten til noe NS - barn og tyskerunge i Norge, for ikke å si i Europa. Gutten fra Gimle førte NS-barn saken på banen og la grunnlaget for en enstemmig beklagelse fra Stortinget i 1995. Som et resultat av all denne viraken døde Eggens tidligere svigerfar, Agnar Mykle, som i flere tiår hadde levd skult for menneskeheten. Mange trodde at Mykle var død og ble forbauset da Mykle fremtrådte med digert bilde i Aftenposten, i kjølevannet av avisens bredt anlagte presentasjon " et NS barn står frem ". I løpet av et par måneder brøt media ned alle den gamle dikters bastioner mot omverdenen.

Da Aschehoug forlag foreslo for Eggen at han skulle skrive en bok om avdøde, sa ikke Eggen nei. Resultatet ble utvilsomt " årets bok " i 1994 , hvis man kan måle slikt ut fra den offentlig interesse. Eggens bok het " Agnar Mykle - en dikterskjebne. "  På 50 tallet var det ikke måte på hvor fæl Mykle hadde vært. Nå hadde man glemt dette og skulle ta svigersønnen istedenfor. " Det verste ved denne boken er at den er så godt skrevet, "  skrev VG i sin anmeldelse over to sider. Terningkast en. Men terningen var svært stor.

I sin neste bok var Eggen heldigere med terningkastet i landets største avis. Han landet på fem, som forfatter av " en av bokhøstens mest velskrevne bøker ". Han var ikke fullt så heldig i de andre store avisene. Overskriften på Aftenpostens anmeldelse var " Grundig mislykket " og i Dagbladet " Feilslått om Fleischer ". Så var det da også en annen markant herremann Eggen denne gangen hadde tatt for seg, nemlig seierherren fra Narvik i 1940. Bokens tittel " Generalen ", utgivelsesår 1996. Det ble naturlighvis ny debatt. Etter sigende fikk ikke Eggen ro i sjelen før " Vårt vern " , organet for Krigskolens offiserer, hadde fastslått at " Eggen, i motsetnig til macho - nissemannen Jon Michelet har en del greie på skytevåpen. " Da hadde alt krigsveteranen, den høyt dekorerte Svein Blindheim, fastslått i sin anmeldelse i Dag og Tid at Eggens bok var mer sannferdig enn den offisielle historieskrivningen.

Stor ble forbauselsen da det høsten etter plutselig dukket opp en
kjempekritikk i Dagbladet av Eggens " Hov - En kjærlighetshistorie fra middelalderen", en bok som dessuten i Aftenposten ble utnevnt til en av årets fem beste bøker. " Glitrende skrivekunst ", skrev Bergens Tidende.  Hov foregår på 1200 tallet, dels i Trøndelag, dels i Oslo. Historien er om Erik hirdprest, fra små kår, og hans kjærlighet til storgårdsdatteren Ingrid, med borgerkrigens Norge, striden mellom baglere og birkebeinere, som bakgrunn.

Ved Eggens siste bok " To konger " , var all tvil blåst til side. Anmelderne var unisont enige i at Eystein Eggen er en av Norges fremste forfattere, av Aftenposten uttrykkelig plassert på samme hylle som Sigrid Undset og Knut Hamsun. " Han er blant de ytterst få som skaper litteratur med stor kraft og originalitet i vårt Samtids - Norge, " heter det innledningshvis i Aftenpostens anmeldelse, som slår fast at Eystein Eggens diktverk er " et stort og egenartet verk, en roman skrevet av et usedvanlig fortellertalent  og en språkunstner som også er en meget lærd mann... som ved lesningen av Undsets middelalderromaner, i tillegg til bevegende romankunst også en karlegging av hvite felter på norgeshistoriens kart... så reiser erotikkens søthet og stangende kraft seg ut av allminneligheten og blir unik - igjen. Som hos den største mester i denslags tryllekunster, Knut Hamsun. "

" To konger " er erindringene til grevinnen av Eberstein. Hun sitter nede i Quedlinburg damestift i Tyskland og minnes året 1450 i Norge, det året da landet hadde to konger og hun var gift med riksforstanderen, herr Sigurd Jonsson til Sørum på Romerike. Boken, og dens forgjenger " Hov " inneholder fantastiske kjærlighets - og erotikkbeskrivelser som faller naturlig inn i den historiske bakgrunnen. " To konger "  damper og syder av erotikk og er utvisom en av de beste bøkene som er skrevet på norsk.

 

Nytt interju med Eystein Eggen
" Oss maginale i mellom " et høstinterjuv 2006
av Hans Broch Nielsen


Intervju mars 2001 med Eystein Eggen.
Vårintervju 2001 med Eystein Eggen av Hans Broch Nielsen

 

Eystein Eggen skriver ny bok om Norge i 1941. Boken handler om kampen omfagbevegelsen under NS styret. Boken skulle egentlig foregått i 1641, men Eggen er dypt forferdet over krigsfortregningene, og fortsetter sitt engasjement for krigsbarnas sak. Her kan han sees samtalende med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik under årets Bjørnsonfestival.

 

 

 

For å kjenne Eggens engasjement i krigsbarnsaken, kan du starte med å lese Eystein Eggens familieessay som kan sees som et etterskrift til Gutten fra Gimle. Det er mange som vil mene at dette essayet er grunnen til den kontroversielle nullingen av To Konger.

 

 

 

 Om nullingen av Eystein Eggen
Volapüknetts web over forfølgelsen av- og nullingen av
Eystein Eggen og AKPml hegmoniet i Norsk kulturliv

 

 

Noen eldre presseoppslag om Eystein Eggen
relatert til intervjuene på weben over forfølgelsen av E.E.

 

Nationens førsteside i anledning Eggens tale på NBUs landsmøte i 1978
Landsmøtetalen,trykt i Østlendingen 2 og 3 august 1978, del 1, del 2
Villmarxsliv, Ny Tid august 1978
Forsiden av Østlandets blad 27.2.1981
Det første inervjuet på nynorsk i Østlandetsblad 27.2.78
Råd til ein salongradikalar, Østlandetsblad 23.3.81
Førsteside i Klassekampen 24.09.1984
Eystein Eggen som " AKPs Watergate ", Lederkommentar i Klassekampen 26.9.84
" KGBs nyttigste mann i Norge " - karikaturtegning om Eystein Eggen i Klassekampen, 28.9.84
Intervju fra dobbeltsides oppslag om Afganistanhjelpen, Klassekampen 8.10.1984
Senit, 85 , 86 og 87
" Med AKP mot porno?" kronikk i Dagbladet 1.3.1986 av Eystein Eggen
Tilsvar dagen etter i Klassekampen " Total isolert " av Av Sigrud Allern ( i spalten "På teppet")
Afganistanhjelperen, aktuell profil i Aftenposten 26.11.86
Intervju i Morgenbladet 25.11.89
"Den fortapte generasjon", kronikk i Aftenposten 4.4.91 av E. Eggen
"Et NS-barn bryter tausheten", forsideoppslag i Aftenposten, august 1993

 

 

 


 
 
Oppdatert 17.10.06